19 July 2014

kahwin muda?


Bismillah
Assalamualaikum

Bukan nak cakap aku ni bakal tukar title. Rasanya jauh lagi perjalanan aku. Yelah, nak kata ada boyfriend, aku single lagi. Secret admirer? lagi la takde. Crush? memang taklah. Nak cakap macam mana ek. Hati aku kosong-kosong means perasaan aku sangatlah natural. Sesungguhnya aku bahagia macam ni. Aku pernah sekali je suka kat someone, maksudnya couple la. Tapi lepas break up, and I've already make up my mind thats the last i involved in relationship. First dan yang terakhir. Aku tak suka orang lain main-main kan hati aku sebab aku ni jenis susah nak buang feeling feeling tu kalau dah betul betul suka. serius. Nak kata aku dah lupakan yang first tu 100%, memang taklah. bukan taknak tapi tak boleh. susah. ehh. kenapa pulak sesi luah perasaan ni. okay. stop.

Macam ni, aku ni suka sangat baca cerpen or novel pasal kahwin paksa, kahwin pilihan family dan sewaktu dengannya. So, kalau dah suka sangat baca pasal ni, mestilah nak rasa macam mana nak kawin mudakan. Adess. part ni yang parah sikit. aku ni macam hidup dalam dunia sendiri je. tak boleh nak stop daripada berangan menda menda macam ni. mesti sweet sangat. aku sangat jealous kat kak dena bahrin sebab dia still muda, dah kawin dan dah ada anak, saif yang comeyy. dan paling aku rasa macam sweet sangat masa husband kak dena purpose kak dena. aww, sweet nyaaaaa. and kak dena punya marriage was arranged marriage. walaupun sebenarnya aku nak jugak macam tu, tapi hanya Allah  je tahu bila sampai masanya. sumpah aku nak settle down cepat cepat walaupun aku ni baru je 20tahun. diploma pun belum habis lagi. awal awal lagi aku dah bagi hint kat ibu ayah yang aku nak dorang carikan my future husband. tapi jawapan ibu aku sangatlah mengecewakan, ada ke patut ibu aku cakap, "ibu ada ramai kawan yang anak anak sebaya dengan kakwa, so kakwa nak mana satu? meh ibu pegi meminang depa." .. aku masa dengar tu macam nak nangis je. ingat nak pilih husband mana pilih makanan dalam menu ke? .. lepas tu aku diam je pasal bab kawin kawin nih. tapi dalam hati aku tetap nak bercinta lepas nikah.

lagipun, ibu aku dah bagitau kalau nak kawin, at least ada degree dulu. so, kalau nak settle degree, masa tu aku dah umur 26tahun(lambatnya ㅠ_ㅠ'). sebenarnya nak kata aku ada phobia pasal kawin pun boleh dikatakan jugaklah. mak mak saudara aku bak sebelah ayah dan ibu pun tak kawin kawin lagi walaupun dorang patut settle down. tapi sapalah aku nak pertikaikan semua tu. Ajal jodoh dan pertemuan tu Allah tentukan. kita sebagai hambaNya mampu berusaha, berdoa dan berserah pada si DIA sahaja. jadi apa yang aku patut buat ialah buat semua benda yang Allah suka je. Insya Allah ada ganjarannya. lagipun, sebelum aku settle down, aku nak bahagiakan ibu ayah aku dulu baru aku cari kebahagian aku.

aku ni dahlah susah nak rapat dengan laki. aku rapat pun dengan adik adik and ayah aku je. sepupu laki pun aku tak cakap kalau tak penting. aku sangat takut kalau terjatuh suka kalau masa belajar ni. seboleh bolehnya yang tu benda pertama aku nak elak. aku kena kunci leklok nafsu bercinta tu ketat ketat dan bila dah sampai masanya, cuma sorang je yang ada kuncinya. siapa? aku taktau sapa orang. Allah je yang tahu sapa pemilik tulang rusuk tu. Wallahualam.

Why would I have a boyfriend?
First, I am a believer. I can't do what displeases my Creator. He ordered me not to have a boyfriend so I should obey HIM.
Allah says in Qur'an, "Nor those who take (secret) lovers." (surat Al-Nisa-25)
Secondly, I am a daughter of a man who raised me to be a chaste woman. I am a sister of a man who is proud of my purity, so I don't want to disappoint them, and most of all I don't want to disappoint a third man who is my future husband and the father of my children, Insya-Allah. I am preserving myself to him only.
My mom raised me to be a righteous woman so that I deserve a righteous man. She never raised me to be a toy in any boy's hand, but she raised me to complete the Deen of a pious man. Also, I am not an easy girl who would be impressed with sweet love words, but I am a proud Muslimah who is just like a pearl in its shell. No one can touch it but a brave man who would value it and cherish its beauty.
Dear Muslimahs. Know your worth, and be that ONE IN MILLION who love  to have the love of their LORD more than the love of a boyfriend!